Hatay’da yaşayan Müslüman, Hıristiyan ve Yahudi toplulukları, birlikte yaşadığı ve geçmişi Milat’tan öncelere dayanan medeniyet ve hoşgörü kenti Antakya ilçelerinden, köylerine kadar tüm kültürel özellikleriyle tüm Türkiye’den gelen fotoğrafçılar tarafından fotograflanarak tanıtılmasına katkı sağladığımıza inanıyoruz.
Bu etkinlik sayesinde Antakya’nın doğal ve kültürel kaynaklarının, fotoğraf sanatının etkili görselliği ile yurdumuzda ve dünyada daha iyi tanıtmak, bu kaynakların korunmasını sağlayarak gelecek nesillere aktarabilmek, yörenin sosyal yaşantısı ve kaynaklarını belgelemek, fotoğraf tutkunlarının bu güzel coğrafyada kaynaşmasını sağlamak, fotoğraf sanatına katkı bulunmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte çekilen fotografların 2. Antakya Fotograf Festivalinde sergisi ve sunumu yapılacaktır.
28 Eylül Cuma sabahı saat 08:00 de Antikhan Konuk Evinde kahvaltı ikramıyla başlayan etkinlik, Antakya sokakları ve Antakya’yı simgeleyen katolik kilisesi ile sarımiye camiinin minaresini kapsayan fotograflar çekerek öğlen 12:30 da Antik Cam Evinde cam sanatçısı Şadi Asfuroğlu nun canlı performansıyla devam etti. Saat 14:00 de yöremizin ünlü kasap restoranında kağıt kebabı yiyerek kendimizi Antakyamızın eski sokaklarında bulduk. Antakya çarşı, Habib-i Neccar camii ve Ulu cammii derken kendimizi eski Antakya binasında bulduk Saat 17:00 de fotograf sanatçısı Mehmet Özşimşeğin Sessiz Yüzler adlı fotograf serginin açılışını yaparak ilk sergimizi açmış olduk. Saat 19:00 da Hafsiad gösteri salonunda dernek üyelerinin hazırladıkları gösteriyi izleyerek akşam yemeğiyle günümüzü bitirdik.
29 Eylül Cumartesi günü saat 08:00 de Hafsiad’ da buluşup Hatay valiliğinin bize sağladığı araçlarla fotograf gezimiz başladı. Öncelikle Türkiye’nin tek ermeni köyü olan Vakıflı köyü sonrasında yaklaşık 1200 yıllık bir geçmişinin olduğuna inanılan Musa ağacı denilen çınar ağacı ile ünlü Hıdırbey köyüne geldik. Çınar altında çay içtikten sonra Samandağın 5 kilometre kuzeyinde yer alan imparator Wespasianus zamanında bin Tutsağa on yılda yaptırılan, dağ delinerek açılan yüksekliği 7 metre, genişliği 6 metre, açık kanal halinde, uzunluğu girişten çevriğe kadar 1380 metre olan Titüs tüneline yol aldık. Ardından Roma dönemine ait kayalık yamaçlarda kalker tabakaları içerisine oyulmuş 12 mezardan oluşan Krallara ait olduğu sanılan Beşikli mağaraya geliyoruz. Buradada fotograf çekimleri yaparak dinlenme molasının ardından, rivayete göre Hz. Hızır ile Hz. Musanın buluştuğu yer olan Hz. Hızır türbesine gelerek Türbenin çevresinde 3 tur attıktan sonra yolumuz Aknehir beldesi yakınlarında yaklaşık 480 rakımlı tepede 6. yüzyılda kurulan manastırın Antakyalı St. Simon un bir sütun üzerinde yaklaşık 40 yıl yaşadığı yer olarak ün yapan St.Simon manastırına varıyoruz. Öğle yemeği için Samandağ yolu üzerinde bulunan kasap retoranında Antakya mutfağına özgü tepsi kebap yemeğini yiyerek rotamızı Harbiye’ye çeviriyoruz. İpek dokumacılığını Halep ermenilerin den öğrenen Büyükaşık ailesinin 1950 yılında kurduğu İpek Dokumacılığı tezgahını ziyaret ediyoruz. Kurucu baba Hasan Büyükaşık bizim için canlı performans sergileyerek yöreye özgü el sanatını fotograflamamıza sebep oldu. Aileyle hatıra fotografları çekerek Antakya’ya doğru yol alıyoruz.
Saat 17:00 de ortodoks kilisesi avlusunda Fotograf sanatçısı Nuri Gürdil’in İğne Deliği atölyesinden hazırladığı karma fotograf serginin açılışını yaparak Hafsiad a geçtik. Saat 19:00 da İmren Doğan ve Mehmet Pınar’ın birlikte çektikleri Anadolu’da Üç Kardeş (İnançla ilgili) 23 dakikalık belgesel filmi izleyerek akşam yemeğe gidiyoruz.
30 Eylül Pazar günü saat 09:00′ da fotograf sanatçısı Nuri Gürdil’in iğne Deliği fotograf atölyesine katılarak ışık geçirmeyen boş bir kutudan kendi fotograf makinemizi nasıl yapabileceğimizi öğrenerek fotograflar çektik. Çektiğimiz fotografları karanlık odada yıkayarak nasıl oluştuğunu da görmüş olduk.
Saat 13:00’de fotograf sanatçısı Halük Uygur’un İnançlarla Anadolu adlı fotograf sunum ve söyleşini izledik. Saat 14:00′ de fotograf santçısı Mehmet Özşimşek’in Makro – Detay fotograf sunum ve söyleşini izledikten sonra Antakya Belediyesi oda tiyatrosuna geçtik. Saat 15:00′ de 1. Antakya Fotograf Festivali ve Fotografçılar Buluşmasındaki katılımcıların çektikleri karma fotograflardan oluşan fotograf gösterisini izleyerek ödül alacak 10 tane fotograf seçildi ve ödüllendirildi.
Organizasyona destek olan ve katılan katılımcılara teşekkür belgeleri sunulup aile fotografı çekilerek 2. Antakya Fotograf Festivalinde görüşmek üzere vedalaşıldı.