Günel bu çalışmasında, 2010’lu yılların Türkiye’sinde uluslararası bir firmanın farklı düzeylerdeki çalışanlarını profesyonel ve sosyal yaşamlarında fotoğraflayarak 37 yıldır bulunduğu çalışma ortamında tanıklık ettiği ortak yaşamları geniş bir çerçevede belgeliyor, samimi ve büyük bir portre çiziyor.
Üç senelik çalışmanın ürünü olan ve 141 siyah beyaz fotoğraftan oluşan kitabın tanıtım toplantısı 24 Mayıs 2012 Perşembe günü The Hall’da gerçekleştirildi.
“Dora’nın projesi çağdaş Türk fotoğrafçılığına önemli bir katkıdır. Aynı zamanda yaşamının yarısında emeğiyle bir arada bulunduğu çalışan arkadaşlarının insancıl yüzlerini ortaya çıkarmaktır. Elinizde tutmakta olduğunuz bu çalışma, onun insanlık hallerine duyduğu derin tutkusunun ve fotoğraf sanatına adanmışlığının ürünüdür.”
Ken Light
“UNVAN-SIZ”, Bir Proje, Bir Fotoğraf Albümü.
Bu zamanda uluslararası bir firmanın çalışanlarını fotoğraflamış “Dora Günel”. Ama her düzeyde çalışanı, hem de iş ve sosyal yaşamıyla. Dile kolay! 33 yıldır bir ortamı solumuş, tanıklık etmiş. Ve bu tanıklığı, 2 yıllık yoğun bir çalışmayla belgelemiş.
Espas Yayınları tarafından basılan “Unvan-sız”, bir tanıtım kokteyli eşliğinde görücüye çıktı. Kitabın önsözüne Ken Light, şunları düşmüş: “Dora’nın projesi çağdaş Türk fotoğrafçılığına önemli bir katkıdır. Aynı zamanda yaşamının yarısında emeğiyle bir arada bulunduğu çalışma arkadaşlarının insancıl yüzlerini ortaya çıkarmış. Elinizde tutmakta olduğunuz bu çalışma, onun insanlık hallerine duyduğu derin tutkusunun ve fotoğraf sanatına adanmışlığının ürünüdür.”
Fotoğrafa, 1978 yılında Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği’nde başlayan ve 1982-1985 yılları arasında AFSAD Yönetim Kurulu’nda görev alan Dora Günel, Fotoğraf Vakfı’nın kurucuları arasında. Katıldığı birçok karma serginin ardından 1995 yılında ‘Birikimler’ isimli ilk kişisel sergisini açtı. Marmara Depreminde ‘Dayanışma Gönüllüleri’ ve ‘Enfants du Monde’ grubu ile ‘Fotoğrafçı Çocuklar Atölyesi’ni yürüttü. Kemal Cengizkan ile ‘İçkalpakçı Çıkmazı’ adlı projeyi gerçekleştirdi. Daha sonra bir kitaba dönüşen bu çalışma, yurt içi ve yurt dışında sergilendi. ‘Kadırga: Müseccel Marka’ isimli projesi ‘Fotoğraf Bienali’nde, ‘Uluslararası İstanbul Fotoğraf Festivali’nde ve benzer etkinliklerde izleyiciye sunuldu. Çeşitli kurumlarda seminerler veren, atölye çalışmaları yürüten Günel, annesinin ölümünden yola çıkarak hazırladığı ‘Doğum, Yaşam, Alzheimer, Ölüm’ isimli etkili ve hayli nitelikli projesini ise gösterilerle sundu. Bir huzurevinde yaptığı ve çeşitli illerde sergilenen “Güz Gülleri” adlı çalışmasının ardından “Unvan-sız“ isimli uzun soluklu bu projeye imza attı. “Çalıştığım işyerinde otuz üç yılı geride bırakmıştım, bununla birlikte yaşamımın büyük bölümünü geçirdiğim bu yerle ilgili elimde dişe dokunur bir fotoğraf çalışması yoktu. Oysa ‘kendi yaşamlarımızın’ fotoğraf projesi olarak en önemli kaynak olduğunu söylerim. O halde objektifimi iş dünyama yöneltmeliydim.” diyen ve kendini ‘saptamacı’ olarak tanımlayan Dora Günel’in “Unvan-sız” albümü çeşitli açılardan övgüyü değer. Öyküsü ve meramı derin… Kutluyoruz…
Dora Günel Hakkında…
Dora Günel 1957 yılında Kaman’da doğdu. Fotoğrafa 1978 yılında AFSAD’a (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Dernegi) katılarak başladı. Fotoğrafları ilk defa “Türkiye’de Kadın” isimli sergide yer aldı. 1982-1985 yılları arasında AFSAD Yönetim Kurulu’nda görev yaptı. Günel, Fotoğraf Vakfı Kurucuları arasında yer alıyor.
AFSAD bünyesinde “Ankara” ve “Denizi Yaşayanlar” adlı belgesel fotoğraf projelerine katıldı. 1995 yılında “Birikimler” isimli kişisel sergisini açtı. “Birikimler”, “Karadeniz”, “Dar Sokaklar Sıcak İnsanlar” adlı saydam gösterilerini yaptı. Fotoğrafevi, İFSAK, Fotoğraf Vakfı gibi kurumlarda eğitim seminerleri verdi. Fotoğrafta foto öykü üzerine yoğunlaştı ve bu konuda fotoğraf atölyeleri gerçekleştirdi.
Büyük Marmara Depreminde Dayanışma Gönüllüleri ve Enfants du Monde grubu ile düzenlenen Fotoğrafçı Çocuklar atölyesinin tüm çalışmalarında görev aldı.
Kemal Cengizkan ile birlikte İçkalpakçı Çıkmazı- Bir Sokağın Monografisi adlı çalışmayı gerçekleştirdi. Bu çalışma sosyologlar Gamze Toksoy, Gülay Kayacan ve Ebru Soytemel ile tamamlanarak 2002 yılında kitap haline getirildi. Sergi Türkiye dışında Berlin- Almanya, Gras- Fransa ve Kıbrıs’ta da izlenime sunuldu.
Daha sonra yine bir semt kültürü üzerine hazırlanan foto öykülerden oluşan Kadırga: Müseccel Marka isimli çalışmasını tamamladı. Bu çalışma da İFSAK’ın düzenlediği Fotoğraf Bienali’nde ve Fotoğraf Vakfı’nın düzenlediği Ulisfotofest’de (Uluslararası İstanbul Fotoğraf Festivali) gösterildi. 2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Kadırga Meydanı’nda izlenime sunuldu.
Annesinin ölümünden yola çıkarak Doğum, Yaşam, Alzheimer, Ölüm isimli projeyi gerçekleştirdi. İzzet Baysal Huzurevi’nde yaptığı Güz Gülleri adlı çalışma 2008 yılında İstanbul ve Çanakkale’de sergilendi. Dora Günel, ulusal ve uluslararası fotoğraf projelerinde danışmanlık yapıyor. 1975 yılından bu yana BSH Ev Aletleri’nde çalışıyor