Karadeniz dağlık arazisi içinde ki Batı – Doğu eksenindeki dağlık arazide, Ahşap yapılaşmanın karakteristik özelliklerini gösteren nadir bir koleksiyonunu Alok bu sergisinde izleyiciye sundu.
Bulgaristan, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Litvanya ve Finlandiya’daki üniversitelerden temsilcilerin de katıldığı çalışmada İTİCÜ İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan ekip; sunum, ders, eleştiri, jüri değerlendirmesi gibi çeşitli görevler üslendi.
Ersin Alok tarafından hazırlanan, ‘Ahşap Anadolu’ temalı fotoğraf sergisinin özelliği, Kuzey Anadolu Dağları. Batıdan doğuya, Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları. Palandöken Dağları ile Doğu Anadolu Dağları’nı birleştiren doğrultunun içindeki dağ köyleri ve onların meskenlerinden oluşan ahşap mimarinin görselleridir.
Ersin Alok Ersin Alok Ersin Alok
Serginin çıkış fikri
Kavela kullanılarak çivisiz yapılan yapılar ve kaldırıcı payandalar ile binayı taşıyan hatıllar serginin özelliğini ön palana çıkarıyor. Aslında, ahşap yüksek bir taşıma gücüne sahiptir. 1 kilogram ahşap, 1 kilogram beton ya da çelikten fazla yük taşır. Ahşap ile 250 metrelik açıklar kolonsuz geçilebilmektedir. Bu tipkonstrüksyonlarda, ağır olması nedeni ile çelik kullanılmamaktadır. Ahşabın özelliği, üretimi ve işlenmesi için az enerji istemesi, üstün ısı yalıtım özellikleri ile birleştirilince onu çağımızın çevre ve enerji sorunlarına en iyi cevap veren malzemesi yapıyor. Bilinenin aksine ahşap kullanmak ormanların yaşamasını sağlar. Nitekim ahşabı fazla kullanan ülkelerde orman alanlarının devamlı çoğaldığı görülmektedir.
İşte bu düşünceyle otantik Türk mimarisinde ahşabın yeri ve kullanılmasını anlatan ‘’Ahşap Anadolu ‘’ sergisi seyirciye sunuldu.
Gülşah Cumur – Mayıs 2012