ArtBosphorus Çağdaş Sanat Fuarı, 27 Mayıs Çarşamba günü Fulya Fuar ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşen törenle kapılarını sanatseverlere açtı. Fuara Yunanistan’dan katılan GaGa Project sanatçılarından Evgenia Papadimas açılışta bir piyano resital verdi.
Açılışın bir diğer konuğu ise, geçtiğimiz yıl Mardin Bienali’ndeki performansı ile dikkatleri üzerine çeken Nezaket Ekici’ydi.Ünlü performans sanatçısı Maria Abramovitch’in öğrencisi olan Ekici, 22 kişilik dansçı grubu ile hazırladığı gösterisinde insan bedeninin artistik zeminde sınırlarını sorguladı.
20 ülkeden 300 sanatçı ile ulusal ve uluslararası 35 sanat galerisi ArtBosphorus’da
ArtBosphorus, 28 Nisan-1 Mayıs 2011 tarihleri arasında 20 ülkeden 300 sanatçı ile ulusal ve uluslararası 35 sanat galerisine ev sahipliği yaptı. ArtBosphorus’un bu yılki teması “Düşler, Renkler, Gerçekler”. Türkiye’nin yanı sıra, aralarında Yunanistan, ABD, İtalya, İzlanda, Polonya, Ermenistan, Japonya, Almanya, Fransa, Sırbistan, Kore ve İngiltere’nin de bulunduğu dünyanın pek çok ülkesinden sanatçının katıldığı fuar bu tema çerçevesinde, resimden fotoğrafa, heykelden enstalasyona, danstan performansa sanatın her dalından çağdaş sanat yapıtlarını İstanbul ile buluşturdu.
İlk Türk avant-garde çizgi filmi ArtBoshorus’ta
ArtBosphorus ziyaretçileri fuar süresince, Türkiye’nin ilk avant-garde çizgi filmi “Mister A”yı izleme fırsatı budu. Çağdaş sanatçı Ahmet Sipahioğlu’nun hazırladığı, dokuz dakikalık film, 1974 yılında İngiltere’de, Manchester’da hazırlandı. Sipahioğlu filmde, iktidar ilişkilerine ve hiyerarşik siyasi yapılanmalara eleştirel bir yaklaşım getiriyor. Fuara katılanbir diğer isim iseson dönemde “Heavy Paintings” isimli resimleriyle uluslararası sanat dünyasında adından sıkça söz ettiren Ali Dolanbay. Dolanbay ArtBosphorus 2011 süresince 2×3 metrelik bir buz duvar üzerine resim yaptı. Bu buz duvar eridikçe Ali Dolanbay performasını tekrarladı. Dolanbay’ın, sanatın varlığı ve yokluğunu sorgulayan bu performansı fuar ziyaretçileri tarafından ilgiyle İzlendi.
İstanbullu sanatseverler, performatik resmin tanınmış temsilcisi Holger John ile ArtBosphorus’da tanışma imkânı buldu. Fuara Koridoor Contemporary Art Programs ile katılan sanatçının performatik showu fuar süresince izlendi.
Gabriel Adams, skype üzerinden Artbosphorus’da
Amerikalı tanınmış genç kuşak sanatçılarından Gabrial Adams, ArtBosphorus ziyaretçileri ile skype üzerinden buluşarak, fuarı “mekansızlaştırdı” Adams interaktif performansı ile iletişim çağında medyanın algılama üzerindeki etkisini sorguladı. Medyanın insanları nasıl etkilediğini ve yönlendirdiğini anlatan performansa fuar ziyaretçileri de aktif olarak soruları ile katıldı.
Minik sanatçılardan “Düşler Renkler ve Gerçekler”
ArtBosphorus Çağdaş Sanat Fuarı, bu yıl çocukların da ilgi odağı oldu. 7-15 yaş arası çocuklar, fuar süresince düzenlenen workshoplarda kendi “Düşlerinin, Renklerinin ve Gerçeklerinin” peşinden gidecek. Bu çalışmalarda Sevinç Çiftçi, yaratıcı drama tekniği ile çocukların sanatçı yönlerini gün ışığına çıkarmaya çalışıtı.
Fuar süresince düzenlenen söyleşi ve panellerle çağdaş sanatın bugünü ve geleceği tartışıldı. Eğitimci ve sanat eleştirmeni Ali Şimşek ve Rahmi Öğdül, “Çağdaş Sanat Pratikleri”ni mercek altına aldı.
Yıldız Üniversitesi Sanat Bölümü Bileşik Sanatlar Programı Öğretim Üyesi Doç. Rıfat Şahiner ve sanat eleştirmeni Fırat Arapoğlu, ArtBosphorus ziyaretçileri ile “Türkiye’de Sanat Eğitiminin Çağdaşlaşma Süreci”nideğerlendirdi.
Nisan 2011